Opalul de lemn se formeaza atunci cand tesutul lemnos al copacilor uscati si ingropati in sedimente este inlocuit cu silice. Uneori se pastreaza inelele de crestere ale copacilor. Opalul de lemn a fost initial un material organic, dar, deoarece contine silice mai poate fi clasificat si ca parte a clasei minerale a oxizilor.
Adaug alte doua esantioane de lemn silicifiat pe care le-am luat anul acesta de la expozitia organizata la Galati, feeria cristalelor. O bucata a costat tot 10 lei ca cea de la revista.
Lemn silicifiat MADAGASCAR |
Lemn silicifiat MADAGASCAR |
Ce esantioane superbe, cele de la expozitie! Nici cel de la revista nu e rau deloc.
RăspundețiȘtergerePentru mine, acest esantion reprezinta prima fosila din colectia personala, asa ca ma bucura mult acest numar.
Foarte frumos esantion, iar cele de la expozitie sunt superbe. Felicitari pentru achizitii !
RăspundețiȘtergerese mai organizeaza si alte expozitii cu minerale la galati? te rog sa-mi raspunzi printr-un mail daca stii!
RăspundețiȘtergereseethesundaniel@gmail.com
Extraordinar de frumos ! Imi place la nebunie esantionul de la revista. Cat dele cumparate nici nu ai zice ca sunt opalizate. Asa de frumos ce s-au mentinut.
RăspundețiȘtergereOpalizarea este aici o chestiune cromatica, posibil lemnul sa fi fost in contact cu niste fosfati. Dar opalul se formeaza in general in depozitele de oseminte, pe cand lemnul devine agat. Cat despre inlocuirea materiei vegetale cu siliciu in cazul ingroparii ei in sedimente, asta eu o consider o poveste pt copii. Atunci cum s-au pietrificat trunchiurile neingropate... Esantioanele sunt foarte faine, mai ales primul. Poate fi conifer, dar se poate sa fie si lemn de esenta tare.
RăspundețiȘtergere