Unitatea Niculitel se gaseste in partea mediana a Structogenului Nord-Dobrogean si este delimitata la vest de falia Luncavita-Consul, iar la est de Falia Sarica.
Formatiunea geologica de Sarica-Niculitel este constituita, din vulcanite bazice, bazalte amigdaloide si variolite, frecvente in facies de pillow-lava. Bazaltele alcatiuesc in intregime Platoul Niculitel si dealurile Sarica. Varsta formatiunii de Sarica-Niculitel este triasica.
Astazi am ajuns intr-un loc pitoresc la Manastirea Cocos (prilej cu care mi-am luat rocile de mai sus) care se afla la 6 km distanta de localitatea de Niculitel si la aproximativ 35 km vest de orasul Tulcea. Manastirea este condusa de o obste de calugari si are hramul Pogorarea Sfantului Duh.
Manastirea este asezata intr-un loc retras la poalele unui deal invaluita in parfumul padurilor de tei. Istoria locului spune ca in vremuri stravechi s-a auzit pe acest deal cantecul unui cocos salbatic insotit de o bataie de toaca. Unii calugari povestesc ca si in zilele noastre uneori se mai aude acel cantec.
Interesante eșantioanele de bazalt, și se pare că ai avut parte de o excursie într-o zonă superbă.
RăspundețiȘtergereOff.. vreau și eu concediu! :D
Multumesc Lulu, intr-adevar zona e frumoasa mai ales primavara!
RăspundețiȘtergere