miercuri, 16 noiembrie 2011

Numarul 61 - SMARALDUL

       Smaraldul este o varietate de culoare verde-intensa a berilului, acesta fiind la randul lui un silicat de aluminiu si beriliu. Alte varietati de beril sunt acvamarinul (albastru), heliodorul (galben) si morganitul (roz). Culoarea verde a smaraldului este data de prezenta metalelor crom si vanadiu in structura berilului.
Multe smaralde prezinta imperfectiuni, sunt fumurii si adesea sfaramicioase si fisurate. Deoarece esantioanele perfecte sunt destul de rare, un cristal fara imperfectiuni si cu o culoare verde-inchisa intensa, este unul dintre cele mai pretuite nestemate.

       Esantionul cumparat de mine, ma dezamageste. Desi pare frumos la prima vedere, as fi vrut sa vad macar un cristal sau o macla cel putin. E pe o matrice de roca foarte subtire dar nu pot sa cred ca la origine a fost un cristal asa de mare si prin spargere s-a obtinut acest esantion. Mie imi lasa impresia ca am o bucata de mineral verde pe care, sunt nevoita sa-l denumesc smarald, deoarece asa ceva s-a furnizat la acest numar.






       Mai am si alte cristale comune de smarald cumparate de curand de la o expozitie, originea lor fiind Brazilia.


Un comentariu:

  1. Foarte frumos esantion. Ma bucur ca s-au gasit si esantioane mai reprezentative. Esantionul meu are decat 2 cristale mici de smarald. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere