miercuri, 2 noiembrie 2011

Numarul 59 - DIOPSIDUL

       Diopsidul face parte din clasa minerala a silicatilor, fiind un silicat al elementelor metalice calciu si magneziu, si poate contine uneori impuritati de oxid de fier. Cristalele de diopsid, apartin sistemului monoclinic de simetrie, si apar, de obiceim, in forme prismatice care au un luciu sticlos. Cand nu formeaza cristale, diopsidul mai poate aparea ca granule sau in pachete lamelare. 

       Esantionul meu de diopsid:




          Revin cu imagini, am mai cumparat un esantion de diopsid:


       Dupa multe cautari, cred eu ca am reusit sa desopar cateva cristale de diopsid pe o matrice de cuart, chiar in locul unde imi desfasor activitatea (o cariera) situata in nordul judetului Tulcea, Colinele Bugeacului.




       Apropo de culoarea verde a acestui mineral, ieri am primit o roca de aceiasi culoare, extrasa dintr-un zacamant cu roci metamorfice (amfibolite). E clar ca nu e diopsid, aceasta nu prezinta luciul sticlos al diopsidului, dar nici nu stiu ce poate fi momentan. Profit de aceasta ocazie, poate are cineva o sugestie de identificare. Multumesc!



9 comentarii:

  1. Foarte frumos diposid ai gasit, felicitari!
    Si eu sunt extrem de multumita pentru ca am luat un esantion ce contine un cristal marisor intr-o parte si se vede perfect dupa spalare. Desi erau multe minerale mari, l-am ales pe acesta de marime medie tocmai pentru ca sclipea ceva, fara sa disting bine datorita prafului cu care era acoperit.
    Mai am unul luat in vara de la targ care are la o extremitate un cristal albicios ce pare cuart. N-am avut timp sa stau mai mult in ziua aceea si s-o astept pe d-na Vidu, care era plecata pe moment, sa cer detalii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut!
    Am si eu asa ceva, numai ca e un verde mai intens, tot mat,gasita in M-tii Cindrel(tot zona metamorfica),fiind cu un amic geolog mi-a spus ca e olivina. Nu stiu sigur daca si mostra ta e tot la fel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu sunt nici pe departe in masura sa-mi dau cu parerea, dar seamana mult ca aspect cu serpentinitul luat de la muzeu, numai ca al meu e in combinatie si cu pirita.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am si eu serpentinit din Brazilia, seamana ca textura, doar ca e mai spre galben putin la culoare. O sa ii fac un test de duritate sa vad ce o iesi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Olivina de la colectie e grauntoasa ca textura (faneritica)si nu seamana decat la culoare, deci nu cred sa fie olivina!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu ma refer la cel de Brazilia care e diferit si la mine. Ci la cel romanesc luat din esantioanele muzeului de geologie si etichetat de ei, nu de la comecianti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Superb esantion de diopsid! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari, Tudorita, pentru esantionul gasit in cariera! Arata extraordinar de bine. Esti o norocoasa pentru ca ai posibilitatea sa gasesti minerale si sigur le pretuiesti mai mult decat pe cele cumparate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Adela, le pretuiesc si pe cele cumparate pentru ca am investit in ele!

    RăspundețiȘtergere