miercuri, 26 octombrie 2011

Numarul 58 - CORDIERITUL

       Cordieritul face parte din clasa minerala a silicatilor. Este un silicat de magneziu, fier si aluminiu. Se gaseste sub forma de cristale prismatice scurte, clasificate in sistemul ortorombic de simetrie, dar mai poate aparea si in agregate masive si granulare. 
       Cordieritul este de obicei albastru, si poate fi gasit in multe nuante ale acestei culori, dar poate fi si cenusiu, verzui, galbui si brun.

       Personal nu m-am mai intalnit cu acest mineral, si mi se pare cam greu de retinut. Ma gandesc, daca l-as intalni undeva in natura, cu siguranta nu l-as recunoaste dintr-o singura privire. Esantion cam mic din pacate! 





6 comentarii:

  1. Pentru ca am avut mai mult timp in dimineata asta, m-am plimbat multicel prin cartier pana am gasit cu nuante albastrui de marime medie. La acelasi chiosc mai aveau unul mare, dar predominant negru. In rest de la mici, la foarte mici si in supermarket unde eram acolo cand au desfacut cutia.
    Sper ca au fost persoane care au avut mai mult noroc.
    Oricum am fost incantata de aparitie si mi-a luat 2 esantioane.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai gasit un esantion frumos si destul de mare. Majoritatea esantioanelor au fost micute. Mult noroc in continuare la gasirea esantioanelor deosebite !

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Iuliana, am mai cumparat unul putin mai mare ca acesta pentru ca nu mi se pare un mineral comun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Va rog mult sa imi explicati si mie care este modalitatea cea mai corecta de aranjare a filelor cu minerale in biblioraft, pentru ca le-am zapacit de tot. Alfabetic? pe clase? rare, comune, raspandite, industriale etc.?
    Daca le numerotau ei era mai bine pentru un incepator ca mine, decat sa ma lase pe mine sa decid. Orice sfat e binevenit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Adela, e simpla indosarierea mineralelor. Eu acum le-am asezat la gramada (mineralele) in biblioraft, cum vin la reviste. Cand se va sfarsi colectia, o sa scot toate paginile cu mineralele si le voi aseza in ordine alfabetica. Sus in coltul paginii au doua litere dupa denumirea mineralului din cuprinsul paginii. Astfel, voi avea un catalog cu minerale, dupa numele lor. Daca va dori cineva sa le indosarieze dupa alte criterii, nu se impotriveste nimeni, e la alegerea fiecaruia. Un biblioraft va fi dedicat numai mineralelor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu le am asezate in ordine alfabetica de la inceput, dar ma gandeam sa le indosariez ori pe clase pastrand ordinea alfabetica oricum, sau dupa alt criteriu sa le pot retine mai usor si cu caracteristicile comune.

    RăspundețiȘtergere