sâmbătă, 2 iunie 2012

Numarul 89 - LIMONIT


Limonitul face parte ca si componentii sai mineralogici goethitul si lepidocrocitul, din clasa oxizi-hidroxizi. Cele doua minerale constituente ale limonitului, formeaza rareori cristale (aciculare la goethot si sub forma de foite la lepidocrocit), aparand, de regula ca agregate microgranulare, uneori pamantoase, de culori variabile intre brun, galben, brun-roscat. Are o duritate de 1-1.5 pe scara Mohs.
Limonitul se formeaza prin alterarea mineralelor ce contin fier, aparand constant in zona de oxidatie a zacamintelor de sulfuri si oxizi (de tipul hematitului sau magnetitului). Se poate forma prin precipitare directa in ape marine si continentale, deseori sub forma de oolite. Limonitul nu este un mineral, ci un amestec de hidroxizi de fier (goethit, lepidocrocit), la care se adauga uneori si hematitul. A fost definit inca din anul 1813 de J. F. L. Hausmann, ca oxid hidratat de fier trivalent.

Esantionul meu de limonit contine goethit si ceva cuart.




Aici am un esantion de cuart cu depunere de limonit pe una din fete, daruit de un bun prieten, in amintirea unui cautator de minerale deosebit. Le multumesc amandurora, si celui care l-a descoperit si celui care mi l-a daruit.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu