duminică, 13 mai 2012

Bauxita


Bauxita este compusa din hidroxizi de aluminiu. Acestia cuprind mineralele gibbsit, boehmit si diaspor. Roca mai are mici cantitati de minerale argiloase, cuart si oxizi de fier. Printre oxizii de fier se numara hematitul limonitul si goethitul, care confera rocii culoarea sa brun-rosiatica. Bauxita este principalul minereu de aluminiu, un metal usor si rezistent la coroziune.
 Structura pisolitica este frecventa la bauxita. Ea consta din particule rotunde, cu un diametru de 5 mm sau mai mare. Roca are adesea un aspect ``pamantos`` si este slab cimentata, fiind usor de spart.
Bauxita este o roca sedimentara produsa prin erodarea si alterarea rocilor preexistente. Se gaseste, mai ales, in regiunile unde exista un climat tropical si cantitati ridicate  de precipitatii sezoniere. Rocile care produc cel mai frecvent zacaminte de bauxita, atunci cand sunt erodate in acest mod, sunt granitul si gresia. Bauxita este o roca des intalnita in multe zone din lume. Mari cantitati se gasesc in Brazilia, Franta, Ghana, Ungaria, Jamaica, Rusia, SUA si Romania.

Esantionul meu de bauxita povine din regiunea Bihor, sat Suncuius,  am primit-o la schimb de la un prieten colectionar, caruia vreau sa-i multumesc si pe aceasta cale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu