miercuri, 28 martie 2012

Numarul 80 - VANADINITUL


Vanadinitul face perte din clasa minerala fosfati-arseniati-vanadati. Contine elementele chimice plumb, vanadiu, oxigen si clor. Cristalele de vanadinit apartin sistemului hexagonal de simetrie. Vanadinitul este un mineral rar si se formeaza ca rezultat al transformarilor chimice ale unor minerale preexistente. Are o duritatea 3 pe scara Mohs.

Esantionul pe care l-am nimerit azi la acest numar are cristale micute de vanadinit pe trei laturi si mi se pare destul de interesant. Atentie insa la manipulare, e bine sa-l tinem inchis in cutiuta, deoarece este toxic.




Dragi prieteni, odata cu acest numar am mai completat si a patra serie a colectiei. In ordinea aparitiei, aceasta tava contine:
Randu 1: Smarald, Sulf, Hornblenda, Jasp pictura, Serpentinit.
Randul 2: Rubin in matrice, Unakit, Stilbit, Heulandit,  Alabastru.
Randul 3: Baritina, Heliotrop, Ceruzit, Cromit, Mezolit.
Randul 4: Pirotina, Magnetit, Opal dendritic, Granat, Vanadinit.

Am inlocuit cateva minerale si din aceasta cutie, respectiv hornblenda cu un granit de Greci (M. Macin), serpentinitul (Brazilia) si heulanditul (India).


4 comentarii:

  1. Foarte, foarte frumos vanadinit Tudorita ! Iar tavita arata foarte bine, imi place extrem de mult cromitul tau !

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoase cristale are esantionul tau, felicitari! Am mai vazut la Emil unul la fel cu cristale bine formate. Eu am alegat la 7 dimineata inainte sa merg la munca pe la 10 chioscuri, dar n-am gasit nimic de genul asta. Cred ca din cel putin 50 esantioane cate am vazut, doar 3 aveau ca o bruma amarata de vanadinit, in rest doar roca goala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adela eu am fost astazi la Aparatorii Patriei, Piata Sudului, Piata Unirii, Obor, Auchan Titan, Piata Romana si Universitate. Am vazut chioscuri... de nu le mai stiu numarul. Trei sferturi din ele nu aveau revista iar celalalt sfert aveau roci goale sau praf de vanadinit.

      Ștergere
  3. Foarte frumos arata esantioanele din aceasta serie ! Iar despre vanadinit pot spune doar ca este foarte frumos, iar cristalele sunt bine definite.
    Succes in continuare !

    RăspundețiȘtergere