joi, 15 septembrie 2011

Numarul 52 - DUMORTIERITUL

       Dumortieritul face parte din clasa minerala a silicatilor si este un borosilicat de aluminiu. Este un mineral transparent sau translucid, iar luciul sau poate fi sticlos sau tern. Cristalele de dumortierit se clasifica in sistemul ortorombic de simetrie. Au forma prismatica insa sunt extrem de rare. Dumortieritul este de peste trei ori mai greu decat un volum echivalent de apa si este foarte dur (peste  7 pe scara Mosh). Dumortieritul nu se topeste (este infuzibil), iar aceasta rezistenta ridicata la caldura il face util pentru captusirea cuptoarelor industriale. Se formeaza mai ales in rocile metamorfice bogate in aluminiu, printre care gneissele si sisturile, dar si in unele pegmatite.
       Dumortieritul este, de regula, albastru dar poate fi si violet, roz sau brun-rosiatic.

       De data aceasta am cumparat doua esantioane de dumortierit, primul fiind cam dejamagitor pentru mine, mi se parea ca nu ar avea culoarea care trebuie. Astazi, cumparand al doilea esantion, apreciez si pe primul la fel de mult. Sincer, nu m-am mai intalnit cu accest mineral si ma bucur sa-l adaug in colectie.

       Primul esantion:


       Al doilea esantion:


2 comentarii:

  1. Cel de-al doilea este intr-adevar mult mai frumos. Felicitari!
    Si eu am luat tot 2 pentru ca mi-a fost jena s-o refuz pe doamna de la chioscul de unde iau in ultimul timp si mi-a pastrat revistele cat am fost in concediu. Am mai luat apoi unul mai micut, asemanator cu cel de-al doilea al tau.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel de-al doilea este mai frumos datorita culorii, dar si primul imi place la fel de mult !

    RăspundețiȘtergere