miercuri, 3 august 2011

Numarul 46 - TALCUL

       Talcul face parte din clasa minerala a silicatilor. Cristalele acestui mineral se clasifica in sistemul monoclinic de simetrie cu frecvente forme subtiri sau tabulare. Talcul are duritatea 1, reprezentand reperul inferior al scarii Mohs. Talcul se gaseste de obicei sub forma de esantioane fara forma specifica (agregate masive), ca mase cu granulatie fina sau ca forme cu aspect de frunze (foliate). Culoarea talcului este de regula, alba sau verde foarte pal, desi unele esantioane pot fi maronii, verzi-inchise sau cenusii.


       Esantionul meu de talc:




4 comentarii:

  1. Multumesc frumos pentru aprecieri Tudorita. Sincera sa fiu era singurul esantion putin mai verzui si de aceea l-am cumparat, abia acasa am observat straturile. Imi place si esantionul tau, inclusiv acea nuanta de galben care ii da un aspect foarte placut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Waw, ce frumos e!

    Banuiesc ca si al tau e taiat mecanic si nu poti admira pe toate laturile dispunerea cristalelor de talc. Ce pacat, in colectii se apreciaza mai mult spartura directa si mai putin taiatul deoarece se pierde mult din recunoasterea unui mineral. Un criteriu de identificare este si cel vizual, fireste.

    Felicitari pentru achizitie, Doina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Tudorita. Ma bucur ca ai reusit sa gasesti un esantion la care sa nu fie toate suprafetele taiate. Se pare ca acestea au fost destul de rare, din pacate.

    RăspundețiȘtergere