joi, 14 iulie 2011

Numarul 43 - AGATUL

      Agatul este varietatea criptocristalina a silicei (SiO2), avand o structura care prezinta formatiuni sferoidale si pori microscopici. Varietatea criptocristalina a cuartului, cu un aspect dungat concentric, se numeste agat. Varietatea de agat cu dungi drepte si paralele se numeste onix.
      Editura Deagostini ne surprinde din nou cu acest numar, neplacut insa, deoarece agatul a mai fost dat in colectie intr-o varianta rulata si vopsita in albastru, iar de aceasta data esantioanele sunt sub forma de felii de grosimea a cativa milimetri. Nici de aceasta data agatele nu vin in stare naturala, majoritatea fiind vopsite artificial in diverse culori. Eu nu am avut posibilitatea sa ajung la chioscul de presa de unde imi cumpar de regula revista si am rugat pe cineva sa-mi cumpere acest numar. Esantionul astfel primit nu ma incanta de nici un fel, este o trecere fina de la o nuanta de galben inchis catre gri, nici vorba de benzi paralele sau alta dispunere a acestora, caracteristice agatelor.

       Esantionul meu:




     Daca tot veni vorba de varietati de agat, o sa adaug cateva agate cumparate de la targuri, la care se pot vedea si admira dispunerea benzilor si nuantele de culori naturale. Aici este un esantion de agat de Botswana cumparat de la targul din Bucuresti organizat de Sanziene:



     O felie de agata cu cristale de cuart in centru, cumparata de la expozitia din Galati.:



7 comentarii:

  1. Sincer nici eu nu sunt mulțumită de acest număr,dar cu greu m-am indurat să-l achiziționez.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta aceea agata cu cuart in interior.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-adevar, nu a fost tocmai cel mai grozav numar al revistei, nu esti singura dezamagita de esantionul din aceasta saptamana.

    Ai in schimb esantioane foarte frumoase in colectia proprie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu de ce, dar ti-am lasat un comentariu si vad ca nu a aparut...
    Ziceam ca esantionul tau nu este unul urat ! Cu siguranta ar fi fost deosebit daca avea acele dungi dar faptul ca e natural asta il face deosebit. Cu greu au putut fi gasite si in Bucuresti agate necolorate , imi imaginez in localitatile mai mici ce a fost... Oricum prin forma si nuanta lui este deosebit...unic.

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt frumoasa esantioanele tale, mie imi plac... bafta la minerale :-*

    RăspundețiȘtergere
  6. Va multumesc pentru sustinere, insa esantionul de la revista ramane un esec pentru mine. Sigur o sa-l inlocuiesc cu prima ocazie cand voi da de unul frumos (sper sa se intample pana la sfarsitul seriei a treia).

    RăspundețiȘtergere
  7. buna..vroiam sa te intreb cat a costat agata cu cristal de cuart sau daca gasesti pe net pe undeva o lista cu preturi...ca eu nu gasesc :-< mersi mult :*

    RăspundețiȘtergere