joi, 16 iunie 2011

Numarul 39 - OPALUL DE LENM

       Opalul de lemn se formeaza atunci cand tesutul lemnos al copacilor uscati si ingropati in sedimente este inlocuit cu silice. Uneori se pastreaza inelele de crestere ale copacilor. Opalul de lemn a fost initial un material organic, dar, deoarece contine silice mai poate fi clasificat si ca parte a clasei minerale a oxizilor. 

       Am avut de ales intre acest esantion cam deschis la culoare si unele mai inchise, de culoarea mustarului. El a fost alesul pentru ca seamana izbitor de mult cu o bucata de lemn autentic. O sectiune completa pornind de la scoarta pana la miez, daca era si mai mare cred ca ar fi fost foarte fain!







       Adaug alte doua esantioane de lemn silicifiat pe care le-am luat anul acesta de la expozitia organizata la Galati, feeria cristalelor. O bucata a costat tot 10 lei ca cea de la revista.

Lemn silicifiat MADAGASCAR

Lemn silicifiat MADAGASCAR


5 comentarii:

  1. Ce esantioane superbe, cele de la expozitie! Nici cel de la revista nu e rau deloc.
    Pentru mine, acest esantion reprezinta prima fosila din colectia personala, asa ca ma bucura mult acest numar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos esantion, iar cele de la expozitie sunt superbe. Felicitari pentru achizitii !

    RăspundețiȘtergere
  3. se mai organizeaza si alte expozitii cu minerale la galati? te rog sa-mi raspunzi printr-un mail daca stii!
    seethesundaniel@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Extraordinar de frumos ! Imi place la nebunie esantionul de la revista. Cat dele cumparate nici nu ai zice ca sunt opalizate. Asa de frumos ce s-au mentinut.

    RăspundețiȘtergere
  5. Opalizarea este aici o chestiune cromatica, posibil lemnul sa fi fost in contact cu niste fosfati. Dar opalul se formeaza in general in depozitele de oseminte, pe cand lemnul devine agat. Cat despre inlocuirea materiei vegetale cu siliciu in cazul ingroparii ei in sedimente, asta eu o consider o poveste pt copii. Atunci cum s-au pietrificat trunchiurile neingropate... Esantioanele sunt foarte faine, mai ales primul. Poate fi conifer, dar se poate sa fie si lemn de esenta tare.

    RăspundețiȘtergere