miercuri, 18 mai 2011

Numarul 35 - JASPUL DALMATIAN

       Jaspul dalmatian face parte din categoria cuartului microcristalin (calcedonie). Exista numeroase varietati de jasp denumite fie dupa culoare, fie dupa textura sau provenienta.

       Esantionul meu de jasp cumparat cu revista.



       O alta varietate de jasp dalmatian.


       Daca tot veni vorba de varietati de jasp, in imaginea de mai jos am jasp rosu, cel mic e de la revista, urmeaza jasp peisaj (denumirea e data de comercianti) si cele dalmatian de mai sus.



       Jasp rosu in forma bruta.


       Jaspurile rulate le-am luat de la expozitia din Galati, fiecare a costat 2 lei iar cel brut 1 leu.

8 comentarii:

  1. A doua varietate de jasp este absolut superbă.Felicitări pt toate achizițiile.
    Pe curând.

    RăspundețiȘtergere
  2. Extrem de frumoase esantioane. succes in continuare la minerale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ti se pare ca este o diferenta cam mare intre cele doua jaspuri dalmatiene? Ciudat,dar cel primit astazi seamana mai degraba cu granit slefuit.Pe un blog din Rusia apare o piatra identica cu ce am primit noi azi,doar ca ii zice granit...posibil sa fie aplit,dar cuart microcristalin nu cred ca este...

    RăspundețiȘtergere
  4. Florin, diferenta e neta intre cele doua asa zis tipuri de jasp dalmatian atat la textura cat si la impactul vizual. Cel furnizat cu revista nu pare a avea o structura microcristalina asa cum sunt toate celelalte slefuite pe care le am (foto de mai sus),din care cauza cristalele de cuart predominante, invelesc pur si simplu efectul "dalmatian". Intrebarea se pune acum de ce la noi Deagostini a dat acelasi tip de esantion cu numele de jasp dalmatian si la rusi cu numele de granit. Ei au incercat sa-l asemene cu granitul iar noi cu jaspul dalmatian. Clar e ceva in neregula aici. Norocul meu ca am luat de la targ un jasp dalmatian care o sa ramana esantionul etalon.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut

    Sunt frumoasele esantioanele tale, felicitari!
    Inainte de a aparea nr. 35 al revistei m-am tot uitat pe net sa vad cum o sa arate dalmatianul asta si ma asteptam sa primim si noi unul ca cel pe care il ai in imaginea a doua.De unde il ai?As vrea sa achizitionez si eu unul si cred ca mai sunt doritori.Sper sa nu te superi pentru intrebare!
    Cel de la revista e posibil sa fie aplit, care apare ca filoane prin masive de granit, nu e motiv de suparare pentru ca e frumos iar revista a precizat acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Cristian
    Jaspurile, in afara de cele cumparate cu revista le-am luat de la o expozitie organixata la Galati la Muzeul Stiintele Naturii, de la comerciantii de profil prezenti atunci. Am facut precizarea si in blog, daca citesti cu atentie am scris si pretul lor. Cu siguranta o sa geasesti unul in viitor!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, am citit mai atent si am vazut aceste deatlii.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumos jaspul dalmatian (cel adevarat). Cat despre DeAgostini, se pare ca gafele lor se inmultesc cu fiecare saptamana care trece..

    RăspundețiȘtergere