Onixul este forma criptocristalina a cuartului (dioxid de siliciu), facand parte din clasa minerala a oxizilor. Onixul se gaseste de obicei in bazalte si alte lave, unde captuseste, de obicei, cavitatile (geodele). Calcedonia, din care onixul este o varietate, se formeaza in multe contexte geologice si poate fi gasita intr-o mare diversitate de roci. Este o forma de dioxid de siliciu de temperatura joasa, iar majoritatea esantioanelor se gasesc in vezicule si geode (goluri) din lava, mai ales bazalte. Aceste goluri sunt spatii unde au existat bule de gaz atunci cand lava era topita. Onixul si agatul se depun din solutii in astfel de goluri, mai intai in jurul marginilor, apoi treptat, in benzi, spre centru.
Onixul nu prezinta clivaj si prezinta o spartura concoidala, astfel, atunci cand este spart, fragmentele rezultate vor avea un aspect concav ondulat, asemanator unei scoici.
In revista scrie clar ca o parte din materialul prezentat ca onix este in intregime negru din care o mare parte este un produs de colorare, deoarece, piatra este in mod normal, colorata variat. Esantionul meu are niste dungi insa nu sunt drepte cum ar trebui sa fie la onix ci sunt ondulate asa cum e specific agatelor. Cu alte cuvinte nici esantionul de azi nu e 100% natural in primul rand ca e vopsit iar in al doilea rand e un agat si nu un onix.
De la targul de Sanziene din capitala, am luat un esantion de onix negru in stare bruta, care prezinta cateva dungi foarte fine de culoare alba ca firul de ata, originea lui fiind Brazilia.