miercuri, 25 aprilie 2012

Numarul 84 – PEGMATIT GRAFIC


Pegmatitul grafic, ca si granitul grafic reprezinta roci deschise la culoare (leucocrate), cu granulatie medie spre mare. Aspectul grafic de scriere cuneiforma sau ebraica, apare numai pe anumite directii si este pus in evidenta cel mai bine prin slefuire. Culorile acestor roci pot fi alburii spre alb-roscate, in ultimul caz datorita ortoclazului, care poate avea o culoare roscata, determinata de prezenta fierului.
In afara de cuart si ortoclaz, pegmatitele si granitele grafice mai pot contine, mai ales in jurul zonelor grafice mice (muscovit, biotit) si alte minerale caracteristice rocilor acide.

Esantionul meu:


       In cea de a doua fotografie se poate observa mai bine prezenta muscovitului in straturi.


duminică, 22 aprilie 2012

Thulit


Thulitul este varietatea roz a zoizitului si face parte din clasa minerala a silicatilor. Pe langa componentii de baza (Ca, Al, Si, O2 si H2), thulitul mai contine si mangan, care-i confera culoarea rosiatica. Se clasifica in sistemul ortorombic de simetrie, insa cel mai adesea intalnim thulit in forma masiva, fara forme cristaline. Are o duritate cuprinsa intre 6.5-7 pe scara Mohs. Thulitul poate aparea in rocile care s-au format initial prin activitate magmatica la mare adancime sub suprafata terestra (roci magmatice) si in dolomitele si calcarele sedimentare transformate prin caldura si presiune in roci metamorfice.

Esantioanele mele provin din Norvegia, le-am achizitionat de la o manifestare culturala organizata la Galati.



joi, 19 aprilie 2012

Numarul 82,83


Numarul 82 - TECTITELE

Tectitele sunt sticle naturale, bogate in silice (SIO2), amorfe, cu impuritati de fier si magneziu, de culoare neagra sau verde-oliv, care apar la suprafata Pamantului in forme destul de variate: sferule, forme de fus, de picatura sau de glont, de haltere, uneori de nasturi si intotdeauna suprafata este rugoasa, cu santuri, sculptata natural in forme de brose (moldavitele). La taiere se sparg cu usurinta. Tectitele contin pamanturi rare (sau lantanide), in proportii similare materialelor terestre (ex. granite). Au fost emise mai multe ipoteze genetice: prin impactul unor meteoriti, asteroizi sau comete, ori ``ploaie`` de fragmente de pe Luna sau fragmente de meteoriti pietrosi. Nici una din ipoteze nu explica toate particularitatile chimice si cele privind distributia tectitelor, gasindu-se in cateva ``campuri de imprastiere``, dintre care cele mai importante sunt Australia, Republica Ceha, campul nord american (zona Georgia si Texas) si zona Coastei de Fildes.

Esantionul meu pare sa fi avut o forma de fus, gol pe interior, iar o sectiune din acesta arata asa:




Numarul 83 – OCHI DE TIGRU MULTICOLOR



miercuri, 4 aprilie 2012

Numarul 81 - BORNITUL

       Bornitul face parte din clasa minerala a sulfurilor, fiind o sulfura de fier si cupru. In general este un mineral metalic opac si  moale (3 pe sacara Mohs).

       Un esantion mai urat ca asta nu credeam sa nimeresc (o sa admir totusi taietura neterminata in mineral a celor care se ocupa de portionarea esantioanelor).



duminică, 1 aprilie 2012

Din colectia mea

       Astazi am facut ceva ordine si am dat de doua esantioane primite mai in iarna, dar am uitat de ele. Este vorba de esantioane micute de cca 2-3 cm, provenind din India.

Laumontit (cu stilbit, cel roz)

Calcedonie