miercuri, 28 martie 2012

Numarul 80 - VANADINITUL


Vanadinitul face perte din clasa minerala fosfati-arseniati-vanadati. Contine elementele chimice plumb, vanadiu, oxigen si clor. Cristalele de vanadinit apartin sistemului hexagonal de simetrie. Vanadinitul este un mineral rar si se formeaza ca rezultat al transformarilor chimice ale unor minerale preexistente. Are o duritatea 3 pe scara Mohs.

Esantionul pe care l-am nimerit azi la acest numar are cristale micute de vanadinit pe trei laturi si mi se pare destul de interesant. Atentie insa la manipulare, e bine sa-l tinem inchis in cutiuta, deoarece este toxic.




Dragi prieteni, odata cu acest numar am mai completat si a patra serie a colectiei. In ordinea aparitiei, aceasta tava contine:
Randu 1: Smarald, Sulf, Hornblenda, Jasp pictura, Serpentinit.
Randul 2: Rubin in matrice, Unakit, Stilbit, Heulandit,  Alabastru.
Randul 3: Baritina, Heliotrop, Ceruzit, Cromit, Mezolit.
Randul 4: Pirotina, Magnetit, Opal dendritic, Granat, Vanadinit.

Am inlocuit cateva minerale si din aceasta cutie, respectiv hornblenda cu un granit de Greci (M. Macin), serpentinitul (Brazilia) si heulanditul (India).


luni, 26 martie 2012

Pietre

       Ce bine ca s-a mai incalzit putin! Inca din toamna voiam sa-mi gasesc niste esantioane mai reprezentative dintr-un loc special, unde lucrez de aproximativ doi ani de zile pentru colectia mea. Cum aici predomina rocile metamorfice, in speta amfibolite si sisturi amfibolitice, zacamantul mai este tranversat si de un dyke de dolerit. Sunt multumita de aceste doua esantioane care au intrat deja in colectie.





sâmbătă, 17 martie 2012

Mix de minerale

       Cuart, cuartit, pirita si sfalerit, esantion din zona Maramures, Romania (23x16x14).



miercuri, 14 martie 2012

Numarul 78 – OPALUL DENDRITIC


Opalul dendritic este denumirea comerciala a esantioanelor de opal in care apar incluziuni de minerale dispuse in forme arborescente. Aceste incluziuni pot fi de oxizi de mangan si fier, clorit si actinolit. Opalul face parte din familia cuartului (silicei), fiind oxid hidratat de siliciu.

Esantionul de opal dendritic cumparat odata cu acest numar:



joi, 8 martie 2012

Numarul 77 – MAGNETITUL


Magnetitul face parte din clasa minerala a oxizilor de fier. Cristalele de magnetit apartin sistemului cubic de simetrie, gasinduse adesea in forme cristaline cu 8 sau 12 fete. Este un mineral opac, cu luciu metallic sau tern. Denumirea acestui mineral este data dupa una din proprietatile sale caracteristice, respectiv, magnetismul.

Esantionul din acest numar (din pacate era singura revista):



In vara trecuta, la un targ din capitala, am avut noroc sa gasesc magnetit cristale, asa ca mi-am luat unul, are 8 fete:



joi, 1 martie 2012

Numarul 76 - PIROTINA


Pirotina este un mineral raspandit fiind prezenta in toate tipurile majore de zacaminte. Este o monosulfura de fier, cu compozitie variabila, care permite existenta unor politipi hexagonali si monoclinici. Mineralul formeaza rareori cristale, cu habitus hexagonal. Se cunosc insa agregate foioase, numite trandafiri de pirotina. In Romania, trandafirii de pirotina intalniti, au fost identificati in mina Herja, avand o dimensiune de pana la 8-10 cm. Adesea, petalele de pirotina sunt transformate in agregate fin granulare de marcasita, pirita, si, uneori de magnetit si siderit.

         Esantionul din acest numar: