sâmbătă, 25 februarie 2012

miercuri, 22 februarie 2012

Numarul 75 - MEZOLIT

Mezolitul este un silicat, face parte din grupa zeolitilor fibrosi, impreuna cu natrolitul si scolecitul si apartine sistemului monoclinic de simetrie. Are  duritatea 5 pe scara Mohs, poate fi incolor sau alb si are un luciu sticlos pana la matasos.

Esantionul de mezolit:




vineri, 17 februarie 2012

Numarul 74 - CROMIT


Cromitul face parte din clasa minerala a oxizilor. Este compus din fier, crom si oxigen. Cristalele de cromit, apartin sistemului cubic de simetrie si se gasesc uneori in forme cu opt fete (octaedrice). Cromitul are o duritate de 5.5 pe scara Mohs, iar culoarea acestui mineral este neagra sau neagra-maronie.

Un mineral interesant din punctul meu de vedere:



vineri, 10 februarie 2012

Numarul 73 - CERUZIT

       Ceruzitul face parte din clasa minerala a carbonatilor, este alcatuit din carbon, plumb si oxigen. Cristalele de ceruzit apartin sistemului ortorombic de simetrie. Este un mineral secundar care se formeaza adesea prin transformarea supergena a galenei. Are o duritate de 3 - 3.5 pe scara Mohs. Ceruzitul este incolor sau alb, insa, mai poate fi si albastru, verde sau gri.

       Esantionul nu cred ca e reprezentativ pentru acest mineral, din pacate:




duminică, 5 februarie 2012

Stibnit

       Stibnit (Antimonit sau Stibina) cunoscut si sub numele de ``sulfura de antimoniu``, este un mineral raspandit in natura, care face parte din clasa sulfurilor, avand raportul sulf:metal (seleniu, telur) de 1:1. Mineralul cristalizeaza in sistemul ortorombic, avand formula chimica Sb2S3, cu un habitus de cristale lungi, prismatice, aciculare, asezate radial, sau se poate prezenta sub forma de agregate masive de culoare cenusie, plumburie. Caracteristic cristalelor de stibina este lungimea si forma aciculara, cu luciu metalic. 

       In colectia mea au ajuns doua esantioane de stibina, unul fiind mai mult un agregat masiv cu cateva cristale pe doua laturi (destul de dragut) si unul micut, crescut pe calcit, stropit cu calcit, ambele provenind din mina Herja, Maramres - Romania.





vineri, 3 februarie 2012

Numarul 72 - HELIOTROP

Heliotropul face parte din clasa minerala a oxizilor. Se formeaza in mase compuse din cristale microscopice de cuart. Petele rosii din heliotrop sunt cauzate de impuritatile de oxid de fier. Ca duritate se situeaza intre 6.5-7 pe scara Mohs. Ceea ce-i da particularitate acestui mineral este culoarea verde si acele pete rosii caracteristice,  fiind numit si ``piatra sangelui``.

De la carneol incoace, eu pot spune ca nu am mai nimerit o piatra atat de mica. Din nou va trebui sa urmaresc pe la vre-un targ inlocuirea acestei miniaturi, esantionul meu: