marți, 31 ianuarie 2012

Ametist

       Sectiune in geoda de ametist, provine din regiunea Baia Mare, Romania.



duminică, 29 ianuarie 2012

Mesolit

       Emisfere de mesolit portocaliu, originea Jalgaon, Podisul Dekan - India (dimensiuni 8x6x2.5 cm).

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Mordenit

       Mordenit pe stilbit roz, originea Nashik, regiunea Maharashtra - India, (dimensiuni 9x7x3 cm).




joi, 26 ianuarie 2012

Numarul 71 - BARITINA

       Baritina face parte din clasa minerala a sulfatilor, fiind un sulfat de bariu anhidru. Cristalele de baritina apartin sistemului ortorombic de simetrie. Este un mineral relativ moale si greu: are o duritate de3-3.5 pe scara Mohs si cantareste de circa patru ori si jumatate mai mult decat volumul echivalent de apa la temperatura camerei. Baritina este un mineral incolor, alb, gri, albastru, brun, verde, rosu sau galben. 

       Esantionul de baritina furnizat cu revista:




       Din colectia personala un esantion de baritina din Baia Sprie, cu cristale lamelare:




       Un alt esantion mai mare, provenind din mina Boldut, Maramures:



miercuri, 25 ianuarie 2012

duminică, 22 ianuarie 2012

Apofilit pe stilbit roz

       Esantion de apofilit pe stilbit roz, originea - Pune, Regiunea Maharashtra, India.



vineri, 20 ianuarie 2012

miercuri, 18 ianuarie 2012

Numarul 70 - ALABASTRUL

       Alabastrul face parte din clasa minerala a sulfatilor si se compune din elementele chimice calciu, sulf, hidrogen si oxigen. Este o varietate de gips, care formeaza agregate microcristaline, pe cand gipsul se gaseste sub forma de cristale ce apartin sistemului monoclinic de simetrie. Are o duritatea 2 pe scara Mosh. Culorile acestui mineral sunt variabile: alb, gri, rozaliu, maroniu sau galbui si are un luciu sticlos.

       Esantionul meu de alabastru:





duminică, 15 ianuarie 2012

Cuartit, calcita si pirita

       Un esantion frumos de cuartit, calcita si cuburi mari de pirita, Ocna de Fier, Caras Severin, Romania.





vineri, 13 ianuarie 2012

Cuart cu depuneri

       Stim cu totii ca nimic nu-ti aduce o bucurie mai mare decat atunci cand primesti un dar. Pentru mine, darul inseamna un esantion foarte frumos, o floare de mina provenind din mina Baiut, Maramures. Pe o talpa groasa care contine minereu cu pirita, au crescut cristale de cuart cu depunere de baritina. Multumesc din suflet, prietenei mele (stie ea cine)!




miercuri, 11 ianuarie 2012

Numarul 69 - HEULANDITUL

       Heulanditul este un zeolit si apartine clasei minerale a silicatilor. Cristalizeaza in sistem monoclinic, si se gaseste adesea sub forma de cristale tabulare sau trapezoidale, dar, poate fi si masiv sau granular. Se gaseste in cavitatile rocilor vulcanice, inclusiv bazalte si andezite. Mai apare in filoanele localizate in sisturi, gneisse si granite, precum si in anumite roci sedimentare ca gresiile.

       Esantionul meu e nereprezentativ pentru acest mineral, practic ma asteptam la cu totul alta structura sau macar sa fi avut infatisarea unui zeolit. Poate voi gasi in viitor pe la targuri unul sa-l inlocuiesc.


     
Dragi prieteni, am reusit sa fac rost de un esantion de heulandit roz pal pe o baza de roca (dimensiune cristal 2.7x2x2.5cm ), provenind din Nasik, regiunea Maharashtra, India.






luni, 9 ianuarie 2012

Din colectia mea



Cateva minerale intrate de curand in colectia personala. Unele dintre aceste piese provin din schimburi cu alti colectionari, le-am primit in dar, sau le-am cumparat. O descriere de la stanga la dreapta:


Randul 1: CUART CU DEPUNERI DE CALCIT (Maramures, Romania), SERPENTINIT-varietate  LIZARDIT (Tismana, Gorj, Romania), GIPS-varietate SELENIT (Aghires, Cluj, Romania), CALCITA LAMELARA cu LIMONIT (Maramures, Romania), CALCEDONIE in DIABAZ (Gurasada, Hunedoara, Romania);
Randul 2: CARNEOL (M-tii Trascau, Romania), CUART FUMURIU pe matrice de CALCEDONIE (Brazilia), HUILA (Vulcan, Hunedoara, Romania), LIZARDIT (M-tii Bihor, Romania), DISTEN/KIANIT (Brazilia);
Randul 3: TROVANT (Costesti, Valcea, Romania), LEMN OPALIZAT (Harghita, Romania), CALCIT pe BLENDA (Maramures, Romania), GRANAT IN MICASIST (M-tii Padurea Craiului, Romania), ARAGONIT (Harghita, Romania);
Randul 4: CALCIT (Constanta, Romania), SIDERIT pe CUART si CALCOPIRITA (Maramures, Romania), FOSILE (Valea Jiului, Romania), MARCASITA pe CUARTIT (Maramures, Romania), SERPENTINIT (M-tii Bihor, Romania).


vineri, 6 ianuarie 2012

Lemn silicifiat

O piesa de colectie, foarte draga mie, lemn silicifiat de varsta neogena, provenind din Carpatii Occidentali - Muntii Apuseni.



miercuri, 4 ianuarie 2012

Numarul 68 - STILBITUL

       Stilbitul face parte din clasa silicati, subclasa tectosilicati si apartine grupului zeolitilor. Este un aluminosilicat hidratat de sodiu si calciu. Cristalele de stilbit sunt clasificate in sistemul monoclinic de simetrie. Stilbitul are un luciu sticlor (vitros), desi unele esantioane pot avea un luciu perlat pe suprafetele de clivaj. Stilbitul este un zeolit care apare, alaturi de alti zeoliti, in cavitatile din lavele bazaltice. Aceste cavitati, numite vezicule, rezulta din bulele de gaz din lava aflata in proces de racire si reprezinta golurile ocupate de acest gaz. Stilbitul este de obicei alb, dar poate fi, de asemenea, gri, roz, galben, brun sau roscat. Are o duritate de 3.5-4 pe scara Mosh.

       Esantionul cumparat la acest numar:




       Astazi, am cumparat un alt esantion de stilbit, cu cateva cristale micute.



marți, 3 ianuarie 2012

Calcite

       Calcita cu depuneri de hematit, Dognecea-Caras Severin, Romania.





       Calcita cu doua tipuri de cristalizare, Maramures, Romania.

     

  Calcita lamelara groasa, acoperita cu limonit, mina Iuliana, zona Banat, Romania.