vineri, 25 noiembrie 2011

Mineralia Piatra Neamt

          Salutare prieteni!
       Mineralia Piatra Neamt, a fost organizata in data de 18.11.2011. Personal nu am ajuns la acest eveniment, dar am achizitionat cateva minerale de la targ, cu ajutorul unui prieten, caruia o sa-i multumesc si pe aceasta cale. Despre varietatea de piese intrate nou in colectia mea nu o sa spun prea multe, las imaginile sa vorbeasca. Ma bucura fiecare mineral in parte, pentru ca este in felul sau unic. 

Dioptazul este pe o matrice de crisocola

miercuri, 23 noiembrie 2011

Numarul 62 - SULFUL

       Sulful se poate gasi in natura ca atare, necombinat cu nici un alt element, fiind astfel clasificat, ca un element nativ. Este unul dintre cele mai reactive elemente si se combina usor cu alte elemente, formand o gama larga de compusi: sulfatii si sulfurile. Cristalele de sulf apartin sistemului ortorombic de simetrie, avand adesea forme tabulare sau bipiramidale, sau uneori mai poate lua forma unor cruste pulverulente. Sulful se poate recunoaste usor datorita culorii galbene, care poate fi pala sau chiar maronie, insa de regula este de un galben stralucitor.

       Esantionul meu de sulf:


       Mai am un esantion de sulf (schwefel in limba germana), pe care l-am luat de la o expozitie din Galati. Acesta e doar un strat subtire pe o matrice de roca, insa putem admira cristalele mici bipiramidale si este extras din Bolivia.



vineri, 18 noiembrie 2011

Cuart cu hematit

        In colectia mea au mai intrat doua esantioane de cuart cu hematit, originea lor fiind Ocna de Fier, Caras Severin. Tin sa multumesc pe aceasta cale unui prieten drag, pentru ca le-am primit in dar!





miercuri, 16 noiembrie 2011

Numarul 61 - SMARALDUL

       Smaraldul este o varietate de culoare verde-intensa a berilului, acesta fiind la randul lui un silicat de aluminiu si beriliu. Alte varietati de beril sunt acvamarinul (albastru), heliodorul (galben) si morganitul (roz). Culoarea verde a smaraldului este data de prezenta metalelor crom si vanadiu in structura berilului.
Multe smaralde prezinta imperfectiuni, sunt fumurii si adesea sfaramicioase si fisurate. Deoarece esantioanele perfecte sunt destul de rare, un cristal fara imperfectiuni si cu o culoare verde-inchisa intensa, este unul dintre cele mai pretuite nestemate.

       Esantionul cumparat de mine, ma dezamageste. Desi pare frumos la prima vedere, as fi vrut sa vad macar un cristal sau o macla cel putin. E pe o matrice de roca foarte subtire dar nu pot sa cred ca la origine a fost un cristal asa de mare si prin spargere s-a obtinut acest esantion. Mie imi lasa impresia ca am o bucata de mineral verde pe care, sunt nevoita sa-l denumesc smarald, deoarece asa ceva s-a furnizat la acest numar.






       Mai am si alte cristale comune de smarald cumparate de curand de la o expozitie, originea lor fiind Brazilia.


marți, 15 noiembrie 2011

Dendrite

       Sa pleci in cautare de ``ceva`` printre nesfarsitele gramezi de bolovani pravaliti de la derocare nu e o munca usoara cum pare la prima vedere. Ok, zacamantul este format din amfibolite, gnaise amfibolitice, un dyke de dolerite si cateva cuarturi alcaline negre, sporadice. In stratul de suprafata, roca este afectata de procesele de alterare fizica si chimica, iar prezenta oxizilor de fier si de mangan face orice cautare imposibila. Nimic ``frumos`` pentru colectia mea. Am fost placut surprinsa cand am dat peste cateva dendrite de piroluzit pe doua esantioane mici de roca. Poate voi mai gasi si altele, dar am nevoie de timp pentru acest lucru. Cum vi se par dendritele?





duminică, 13 noiembrie 2011

Roci

       Dragi prieteni, colectarea de roci am inceput-o cu mult timp in urma sa apara colectia Comorile Pamantului, sa tot fie vreo 4-5 ani. Rocile ma atrag la fel de mult ca si mineralele, cu toate ca nu au stralucirea acestora. Mai sunt multe specii care inca nu si-au gasit locul in colectia mea. Ma inarmez cu rabdare si timp, si totul se rezolva. Tin sa multumesc pe aceasta cale prietenilor mei, care m-au ajutat sa-mi largesc colectia. Am si esantioane foarte frumoase de dimensiuni mari, dar acelea au alta poveste.

        Colectia de roci:




miercuri, 9 noiembrie 2011

Numarul 60 - OCHIUL DE TIGRU-rosu

       Dragi prieteni, a mai venit ziua unui bilant, si am ajuns la cel de al 60-lea numar al acestei colectii. Esantionul de astazi, este o varietate a ochiului de tigru furnizat la numarul 2, doar ca este tratat termic. Nu inteleg de ce editura nu ne impresioneaza cu minerale noi, si staruie sa bata pasul pe loc cu varietati ale aceluiasi mineral (agat, calcedonie, jasp, ochi de tigru), in detrimentul nostru, evident! Nu voi face referire la acest mineral pentru ca ar insemna sa scriu despre procedura de ``tratare termica`` si mai putin despre mineral.

       Esantionul de astazi:


       Si cea de a treia tavita completa. Imi rezerv dreptul de a-mi completa colectia cu minerale care imi plac (am inlocuit unele piese, cele de la revista lasa de dorit).

duminică, 6 noiembrie 2011

Noutati

       Astazi, 06.11.2011 am ajuns la Muzeul Stiintele Naturii din Galati, si a fost a treia zi de cand s-a deschis expozitia temporara  „Chihlimbarul, varietate şi culoare”, unde am admirat raşină fosilă, secretată de arborii coniferi ai epocilor geologice îndepartate.  Manifestarea este realizată în colaborare cu Facultatea de Geologie - Departamentul de Mineralogie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti şi Muzeul Chihlimbarului din Colţi, jud. Buzău. Expozitia va fi deschisa pana pe data de 15 februarie 2012.
       Cu aceasta ocazie, in holul mare al muzeului, erau prezenti cativa comercianti de bijuterii din pietre pretioase si semipretioase, si mai putin piese de colectie, in special minerale pe care eu evident ca le cautam. Nu am rezistat, si am cumparat cateva piese, dar cam mici (unele nu-si meritau banii), incap perfect in cutiutele de la CP.
Rubin pe matrice de zoizit - Tanzania

Citrin - Uruguay

Hematit - Maroc

Wulfenit - Maroc

Rodonit - Peru

Schwefel - Bolivia

Smarald - Brazilia

Eritrina - Maroc

Thulite - Norvegia

Linarit - Spania
Jasp oceanic - Madagascar

Feldspat - Madagascar


Trovant

Agat - Brazilia
        Mi-am cumparat si un set de bijuterii din jasp mokait cu mici sfere de jad.