sâmbătă, 29 octombrie 2011

Granit

       Ieri, 28.10.2011 am ajuns pe teritoriul comunei Cerna, localizata in vestul judetului Tulcea, mai precis in culmea Piatra Rosie, unde se gaseste un granit alcalin cu erigin si riebeckit. Are o culoare roz si cenusiu-roz. Culmea Piatra Rosie se afla la 4 km S-E de Muntele Iacobdeal, de unde se extrage un granit similar, dar nu are o granulatie uniforma ca acesta. Am prelevat cateva esantioane pentru colectia mea de roci.



miercuri, 26 octombrie 2011

Numarul 58 - CORDIERITUL

       Cordieritul face parte din clasa minerala a silicatilor. Este un silicat de magneziu, fier si aluminiu. Se gaseste sub forma de cristale prismatice scurte, clasificate in sistemul ortorombic de simetrie, dar mai poate aparea si in agregate masive si granulare. 
       Cordieritul este de obicei albastru, si poate fi gasit in multe nuante ale acestei culori, dar poate fi si cenusiu, verzui, galbui si brun.

       Personal nu m-am mai intalnit cu acest mineral, si mi se pare cam greu de retinut. Ma gandesc, daca l-as intalni undeva in natura, cu siguranta nu l-as recunoaste dintr-o singura privire. Esantion cam mic din pacate! 





marți, 25 octombrie 2011

Numarul 2 - JASPUL ROSU

       Daca in urma cu doua saptamani nu eram decisa daca o sa cumpar sau nu aceasta colectie, astazi, editura DeAgostini m-a ajutat sa iau o decizie in acest sens. Ei bine, nu voi continua cu aceasta colectie. Din punctul meu de vedere: esantioanele oferite sunt prea mici, cutia de colectie este din carton (un material cu durata scurta de viata), iar informatiile din cuprinsul revistei nu imi folosesc. Pentru cei care doresc sa colectioneze revista Cristale si Pietre, va ofer cateva imagini cu numarul 2, esantionul de jasp rosu sub forma de piramida primit, precum si cutia de colectie inainte si dupa montare. Sper sa nu luati decizii pripite, si sa va cumparati ceea ce vi se potriveste fiecaruia dintre voi!









miercuri, 19 octombrie 2011

Numarul 57 - CALCEDONIA BLEU

       Calcedonia este una din varietatile micro si criptocristaline ale cuartului, avand numeroase culori care acopera, practic, intreg spectrul luminii. Calcedonia este un dioxid de siliciu, indiferent de culoare, si formeaza cristale aciculare foarte fine cu cristalite, care au proprietatile cuartului, inclusiv duritatea 7 pe scara Mohs.

       Esantionul de calcedonie cumparat cu revista e frumos la culoare, insa, din pacate, ne-a fost distribuit sub forma rulata:



       Din colectia personala, adaug cateva imagini cu calcedonie in stare bruta:

Calcedonie - Trestia, Maramures

Calcedonie - Gurasada, Hunedoara

Cuart ametist pe matrice de calcedonie - Brazilia



joi, 13 octombrie 2011

Numarul 1 - CUARTUL ROZ

       Inca de marti, 11.10.2011 a aparut o noua revista CRISTALE SI PIETRE, pusa pe piata tot de editura Deagostini. Eu ajung cam greu la centrul de presa de unde cumpar de regula revista Comorile Pamantului, asa ca am luat-o astazi, dar mai erau cateva numere. Din cate informatii dau in ghidul seriei, nu cred sa fie vorba de esantioane brute la aceasta colectie, majoritatea sunt prelucrate in diferite forme geometrice, de exemplu: sfere, piramide, cuburi, obeliscuri si pietre rulate, fara forme definite.        
       Aceasta colectie se axeaza pe implicarea pietrelor in remedii de sanatate si relaxare, pe legatura dintre semnele zodiacale si corespondenta acestora cu anumite minerale. Mai multe detalii veti afla cand, probabil, veti intra in posesia revistei. In primul numar, editura aduce cateva precizari refritoare la libera decizie a fiecaruia de a cumpara colectia, la faptul ca pietrele sunt unice si pot diferi ca forma si distributie pe parcurs fata de ce e prezentat in ghidul seriei. Nu am gasit sa va spun cate numere vor fi in aceasta colectie. Primul esantion este o sfera de cuart roz, de aproximativ 30mm in diametru. Despre cuartul roz avem informatii in revista Comorile Pamantului, asa ca nu revin aici cu detalii.











Numarul 56 - SPODUMENUL

       Spodumenul face parte din clasa minerala a silicatilor. Cristalele acestui mineral, apartin sistemului monoclinic de simetrie, fiind, de obicei prismatice, adesea cu striatii de-a lungul suprafetelor. Spodumenul este cel mai important minereu de litiu. Varietati de calitate gema, sunt adesea folosite ca nestemate.

       Esantionul cu care voi completa si eu colectia este acesta:






joi, 6 octombrie 2011

Numarul 55 - CUARTUL CU INCLUZIUNI

       Uneori cristalele de cuart transparent pot prezenta incluziuni de minerale.

       La acest numar al revistei am primit esantioane cu incluziuni, cele mai frecvente fiind cele de rutil. Esantionul gasit de mine, este un cuart fumuriu cu incluziuni de rutil. Cu siguranta, au existat si esantioane mai frumoase!