miercuri, 28 septembrie 2011

Numarul 54 - SFALERITUL

       Sfaleritul face parte din clasa minerala a sulfurilor, fiind o sulfura de zinc. Cristalele de sfalerit apartin sistemului cubic de simetrie, insa, mai poate fi intalnit sub forma de mase fibroase. De obicei, sfaleritul este brun sau negru, insa poate fi si galbui, rosu, gri, verde sau alb. Sfaleritul mai este cunoscut sub denumirea de blenda sau blenda de zinc.

       Esantionul meu de sfalerit cumparat cu revista:




       In colectia personala mai am doua esantioane de sfalerit (Blenda de Baia Sprie, Maramures, unul fiind in combinatie si cu cristale de calcopirita).



COMORILE PAMANTULUI

       Astazi, Adela si-a propus sa ne arate colectia fiului ei, aranjata in cele trei serii, ultima fiind inca in curs de completare. Unele esantioane le-a inlocuit, cu altele cumparate separat.  Eu personal o felicit pentru toate piesele, sunt foarte frumoase, priviti:




joi, 22 septembrie 2011

Numarul 53 - BERILUL

       Berilul face parte din clasa minerala a silicatilor, subclasa ciclosilicati. Contine metalele aluminiu si beriliu. Cristalele sunt hexagonale, de obicei prismatice, si pot atinge dimensiuni considerabile. Ele au adesea santulete paralele, denumite striatii, pe toata lungimea lor. Berilul poate fi verde (smarald), galben-auriu (heliodor), albastru-deschis spre verde (acvamarin), roz (morganit), incolor (goshenit) sau rosu (bixbit). Atunci cand se gaseste in micasisturi, berilul se asociaza cu crisoberil, phenakit si rutil. 
       Berilul este un mineral foarte dur si este destul de usor. Duritatea este de 7.5-8 pe scara Mosh.

       Esantionul meu de beril cumparat la revista:



       Din colectia personala, adaug un esantion de acvamarin, cumparat de la expozitia din Galati din primavara. Gema acvamarin, a carui nume deriva din expresia latina ``aqua marina`` (apa de mare), este o varietate albastra spre albastru-verzui a mineralului beril.



joi, 15 septembrie 2011

Numarul 52 - DUMORTIERITUL

       Dumortieritul face parte din clasa minerala a silicatilor si este un borosilicat de aluminiu. Este un mineral transparent sau translucid, iar luciul sau poate fi sticlos sau tern. Cristalele de dumortierit se clasifica in sistemul ortorombic de simetrie. Au forma prismatica insa sunt extrem de rare. Dumortieritul este de peste trei ori mai greu decat un volum echivalent de apa si este foarte dur (peste  7 pe scara Mosh). Dumortieritul nu se topeste (este infuzibil), iar aceasta rezistenta ridicata la caldura il face util pentru captusirea cuptoarelor industriale. Se formeaza mai ales in rocile metamorfice bogate in aluminiu, printre care gneissele si sisturile, dar si in unele pegmatite.
       Dumortieritul este, de regula, albastru dar poate fi si violet, roz sau brun-rosiatic.

       De data aceasta am cumparat doua esantioane de dumortierit, primul fiind cam dejamagitor pentru mine, mi se parea ca nu ar avea culoarea care trebuie. Astazi, cumparand al doilea esantion, apreciez si pe primul la fel de mult. Sincer, nu m-am mai intalnit cu accest mineral si ma bucur sa-l adaug in colectie.

       Primul esantion:


       Al doilea esantion:


miercuri, 7 septembrie 2011

Numarul 51 - TURMALINA NEAGRA

       Turmalina este un borosilicat complex, care cristalizeaza in sistemul trigonal de simetrie. Schorlul este varietatea de turmalina cu continut de fier, care prezinta culoare neagra, sau neagra-verzuie, albastruie sau bruna. Turmalina este, in fapt, un grup sau o familie de minerale, care include 10-12 specii de minerale distincte, intre care turmalina neagra sau schorlul este mai raspandita.

       Esantionul meu de turmalina cumparat cu acest numar al revistei:



      In colectia personala mai am alte esantioane de turmalina, cumparate de la targuri, unul tot varietatea neagra ca cea primita la revista, si alte doua varietatea roz.




joi, 1 septembrie 2011

Minerale care merita vazute

       Cineva, care pune mult suflet in a-l ajuta pe fiul sau sa-si alcatuiasca o colectie de minerale frumoasa si de invidiat, a renuntat la ideea de a deschide un blog, motiv pentru care, o sa-i acord spatiu pe blogul meu, cu toate mineralele pe care doreste sa ni le arate, sa ne bucuram impreuna de frumuseti din adancurile scoartei terestre. O cunoasteti de pe forumul Comorile Pamantului, cu pseudonimul ADELA. Draga Adela, esti invitata mea, oricand doresti, o sa-ti public eu fotografiile personale!

       Acestea sunt frumoasele exemplare de care vorbeam:





       Seria a treia, cu numerele 41-50.



Numarul 50 - PSILOMELANUL

       Psilomelanul este un amestec de oxizi de mangan.Oxizii de mangan se formeaza mai ales in depozite sedimentare, precum si in zona de oxidatie a zacamintelor primare de mangan. Depunerea lor se realizeaza, de regula, din solutii coloidale, ceea ce explica aspectul lor micro si criptocristalin.

       Acest mineral cu nume ciudat pot spune ca este primul din colectia CP care ma surprinde  placut, tocmai pentru ca nu am avut ocazia sa intalnesc un astfel de esantion. Pe una din laturi are o mini geoda care este deschisa din fericire, captusita cu cristale minuscule de cuart. Esantionul meu: