miercuri, 24 august 2011

Numarul 49 - ONIXUL NEGRU

       Onixul este forma criptocristalina a cuartului (dioxid de siliciu), facand parte din clasa minerala a oxizilor. Onixul se gaseste de obicei in bazalte si alte lave, unde captuseste, de obicei, cavitatile (geodele). Calcedonia, din care onixul este o varietate, se formeaza in multe contexte geologice si poate fi gasita intr-o mare diversitate de roci. Este o forma de dioxid de siliciu de temperatura joasa, iar majoritatea esantioanelor se gasesc in vezicule si geode (goluri) din lava, mai ales bazalte. Aceste goluri sunt spatii unde au existat bule de gaz atunci cand lava era topita. Onixul si agatul se depun din solutii in astfel de goluri, mai intai in jurul marginilor, apoi treptat, in benzi, spre centru.
       Onixul nu prezinta clivaj si prezinta o spartura concoidala, astfel, atunci cand este spart, fragmentele rezultate vor avea un aspect concav ondulat, asemanator unei scoici.

       In revista scrie clar ca o parte din materialul prezentat ca onix este in intregime negru din care o mare parte este un produs de colorare, deoarece, piatra este in mod normal, colorata variat. Esantionul meu are niste dungi insa nu sunt drepte cum ar trebui sa fie la onix ci sunt ondulate asa cum e specific agatelor. Cu alte cuvinte nici esantionul de azi nu e 100% natural in primul rand ca e vopsit iar in al doilea rand e un agat si nu un onix.



       De la targul de Sanziene din capitala, am luat un esantion de onix negru in stare bruta, care prezinta cateva dungi foarte fine de culoare alba ca firul de ata, originea lui fiind Brazilia.


miercuri, 17 august 2011

Numarul 48 - GIPSUL ROSU

       Gipsul rosu este un sulfat de calciu hidratat, cu impuritati de hematit (oxid de fier) si poate cu cantitati suplimentare de corindon. 

        Esantionul meu de gips nu pare a fi rosu cum il clasifica cei de la editura. In fine, pentru mine e un numar care dezamageste din nou!








joi, 11 august 2011

Numarul 47 - LEPIDOLITUL

       Lepidolitul face parte din clasa minerala a silicatilor, subclasa filosilicati, grupa micelor. Cristalele de lepidolit apartin sistemului monoclinic de simetrie, aflanduse frecvent in agregate de cristale plate, cu aspect de foi sau solzi. Lepidolitul este o sursa de litiu si contine mici cantitati de rubidiu, un element folosit in datarea radiometrica a rocilor. Lepidolitul poate fi roz, purpuriu, gri, alb sau incolor.

       Surpriza la chioscul de presa de unde cumpar eu revista, vin din ce in ce mai putine numere, vanzatoarea imi spune ca o sa primeasca totusi pana la final cel putin cinci reviste pentru fiecare numar. Nu am avut de unde alege practic, mai erau doar trei reviste iar una dintre ele avea un esantion de marimea unei alune. Asadar, esantionul meu de lepidolit de la revista:





       In colectia personala mai am un esantion de lepidolit, cumparat de la expozitia din Galati de anul acesta din primavara, care se prezinta sub forma de foite suprapuse.






miercuri, 3 august 2011

Numarul 46 - TALCUL

       Talcul face parte din clasa minerala a silicatilor. Cristalele acestui mineral se clasifica in sistemul monoclinic de simetrie cu frecvente forme subtiri sau tabulare. Talcul are duritatea 1, reprezentand reperul inferior al scarii Mohs. Talcul se gaseste de obicei sub forma de esantioane fara forma specifica (agregate masive), ca mase cu granulatie fina sau ca forme cu aspect de frunze (foliate). Culoarea talcului este de regula, alba sau verde foarte pal, desi unele esantioane pot fi maronii, verzi-inchise sau cenusii.


       Esantionul meu de talc: