sâmbătă, 28 mai 2011

Ametist

       Primul mineral cumparat de mine este un cuart ametist, bucata fiind probabil taiata dintr-o geoda mare. Eram in trecere vara trecuta prin apuseni si am dat de comercianti ambulatori cu diverse oferte de minerale. Imi doream un ametist,  culoarea nu este asa frumoasa dar mie mi-a placut la acel moment.



Al doilea esantion de cuart ametist tot de la comercianti cu tarabe este luat, de la Balea Lac, pe platou.



miercuri, 25 mai 2011

Numarul 36 - ALBITUL

       Albitul face parte din clasa minerala a silicatilor. Contine metalele sodiu si aluminiu dar mai poate contine si calciu. Albitul apartine grupei feldspatilor si de obicei este de culoare alba, dar poate fi si verde, albastru, rosu sau gri.

       Esantionul meu de albit:





vineri, 20 mai 2011

Cristale de sare

Astazi am primit un esantion de depuneri de sare cristalizata la partea superioara adusa de mama unui coleg de serviciu care a fost in pelerinaj catre Ierusalim, prelevat de pe tarmul Marii Moarte. Arata interesant, insa nu stiu cat de mult il pot pastra deoarece pus pe un servet, umezeste la partea inferioara unde stratul de sare e amestecat cu nisipuri de pe tarm.
Marea Moartă sau „Marea Sărată“  este o mare continentală fără scurgeri spre ocean. Singura apă curgătoare care o alimentează este râul Iordan, care face graniţa naturală dintre Israel, Iordania de vest şi Iordania.
  • Marea Moartă are o suprafaţă de 600 km². Conţine apă sărată adunată într-o depresiune joasä.
  • Această porţiune a groapei Iordanului are oglinda apei în medie la 396 m sub nivelul mării; este continuarea nordică a „Marii Gropi Africane”.
Acest nivel scăzut al apei şi salinitatea mare sunt explicate prin evaporarea intensă, existând pericolul de secare a mării. Pe glob, numai Lacul Baikal are un nivel şi mai scăzut, şi anume de 794 m sub nivelul mării. Se presupune că mai demult nivelul apei era mai ridicat, afluenţa de apă fiind mai mare, de exemplu în anii 1930 marea era alimentată anual cu 1.300 miloane de m³, azi cantitatea de apă fiind de numai 350 miloane de m³ anual. Motivul este că râul Iordan este folosit ca sursă de apă potabilă de către Israel şi Iordania, ceea ce duce la scăderea continuă a nivelului apei, marea fiind ameniţată de secare.



miercuri, 18 mai 2011

Numarul 35 - JASPUL DALMATIAN

       Jaspul dalmatian face parte din categoria cuartului microcristalin (calcedonie). Exista numeroase varietati de jasp denumite fie dupa culoare, fie dupa textura sau provenienta.

       Esantionul meu de jasp cumparat cu revista.



       O alta varietate de jasp dalmatian.


       Daca tot veni vorba de varietati de jasp, in imaginea de mai jos am jasp rosu, cel mic e de la revista, urmeaza jasp peisaj (denumirea e data de comercianti) si cele dalmatian de mai sus.



       Jasp rosu in forma bruta.


       Jaspurile rulate le-am luat de la expozitia din Galati, fiecare a costat 2 lei iar cel brut 1 leu.

duminică, 15 mai 2011

Sisturi verzi

       Adaug colectiei mele cateva sisturi verzi proterozoice, unele din cele mai vechi structuri geologice din Romania,  recoltate din Podisul Casimcei, Dobrogea Centrala, cu o varsta de peste 600 milioane de ani. Orogeneza care a generat Muntii Dobrogei este cea Hercinica (Devonian/Permian) in nord si Calcedoniana (Cambrian/Silurian) in zona centrala.




sâmbătă, 14 mai 2011

Numarul 34 - DISTENUL

       Revin cu aceasta postare deoarece anterioara mi-a disparut din blog.

       Distenul face parte din clasa minerala a silicatilor. Este un silicat de aluminiu. Cristalele acestui mineral apartin sistemului triclinic de simetrie. Distenul mai este cunoscut sub denumirea de kyanit. Denumirea de kyanit provine din cuvantul grecesc kyanos, care inseamna albastru.

       Esantioanele mele de disten/kyanit.







miercuri, 11 mai 2011

Primele fosile

Pentru orice lucru exista un inceput. Sper ca aceste piese sa aduca dupa ele multe altele din lumea misterioasa a fosilelor. Tot de la targul din Galati organizat intre 6-8.05.2011 le-am luat. Din pacate nu cunosc originea amonitilor si a chihlimbarului.


Lemn silicifiat din Madagascar


Amoniti (fata)


Amoniti (verso)


Chihlimbar (rasina fosila)


luni, 9 mai 2011

Alte piese noi

       Tot de la expozitia din Galati sunt si aceste piese.
       Multumesc pe aceasta cale lui F. Sova pentru ca de la el am aflat de evenimentul de la Galati si lui Victor pentru ca ne-a explicat cum sa deosebim agatele naturale de cele false.

Cuart dantela Cavnic


Mini geoda calcedonie


Felie taiata de agat


Aragonit Maroc


Cub de pirita Spania


Jasp rosu


Rodocrozit Cavnic


duminică, 8 mai 2011

Achizitii noi

       Ieri, 07.05.2011 am fost la "Feeria Cristalelor" organizata la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Am admirat o colectie particulara de piese mineralogice aparţinând domnului Vasile Dănăilă Pazvante din Tecuci. Din cauza ca aceasta colectie era particulara ne-a fost interzisa fotografierea, cu alte cuvinte am luat camera foto degeaba cu mine.
       Am gasit cateva piese interesante la comerciantii prezenti aici din care pun mai jos  imagini. Mai sunt si altele dar o sa revin cu alta postare.


Fluorina China


Turmalina roz


Acvamarin


Jadeit


Lepidolit


Malachit


Celestina


Calcit cu calcopirita


Stibina cu aragonit Herja (fata)


Stibina cu aragonit (verso)


Diamant de Maramures Herja


Calcopirita Baia Sprie


Blenda Baia Sprie


vineri, 6 mai 2011

Numarul 33 - SPATUL DE ISLANDA


       Spatul de Islanda face parte din calsa minerala a carbonatilor. Cristalele fac parte din sistemul trigonal de simetrie. Spatul de Islanda se sparge cu usurinta (clivaj perfect) producand fragmente romboedrice caracteristice de clivaj, ale caror fete sunt paralelograme. Daca spatul de Islanda este transparent este posibila observarea fenomenului de birefringenta sau dubla refractie.

       Esantionul cumparat de mine odata cu acest numar din pacate nu este transparent, insa eu sunt multumita de ce am gasit avand in vedere ca cele transparente au fost o raritate. E potrivit ca marime iar cristalul e aproape de perfectiune si arata asa:





       Astazi, 07.05.2011 am ajuns la o expozitie de minerale organizata la Galati si am gasit Spat de Islanda transparent la care se poate observa cu usurinta acel fonomen al dublei refractii. Piesa a costat tot 10 lei insa merita banii din plin.